Prešov ako ho nepoznáte

15.10.2004 Celý región

99 záberov z historického Prešova\r\n\r\n14. októbra 2004, Prešov – Vo štvrtok, v penzióne Átrium na Floriánovej 4 v Prešove otvorili ďalšiu zo série výstav.
99 záberov z historického Prešova

14. októbra 2004, Prešov – Vo štvrtok, v penzióne Átrium na Floriánovej 4 v Prešove otvorili ďalšiu zo série výstav.

Takmer 100 záberov z konca 19. a začiatku 20. storočia pochádza z jednej z najväčších historických zbierok pohľadníc o Prešove. Vystavované zábery sú zväčšenými kópiami pohľadníc a na mnohých z nich sú zachytené časti mesta, ktoré už dnes neexistujú v pôvodnej podobe. Výstava bude Prešovčanom prístupná až do konca januára 2005 a jednotlivé zábery si je možné aj zakúpiť.

Ako povedal univ. prof. PhDr. Peter Švorc, CSc. z Prešovskej univerzity v Prešove, „ na viacerých záberoch sú zachytené miesta, ktoré už dnes nepoznáme. Návštevníci si môžu pozrieť napr. každodenný život na trhovisku v Prešove, pôvodnú atiku Prešovského kolégia, ktoré je tu bez dnešného druhého poschodia, Kostol sv. Mikuláša s jeho pôvodnou vežou pred požiarom v r. 1887, starú poštu, Gréckokatolícky bohoslovecký seminár a viaceré premeny hlavného námestia v Prešove. “

Penzión Átrium pravidelne pripravuje rôzne kultúrne podujatia a výstavy pre verejnosť. V jeho priestoroch doteraz vystavovali umelci Stano Šalko, Tomáš Klima, Erika Šebik a viacerí profesionálni fotografi.
 

Vyberte región